karisalokivi

Oli Hölmölässä Pölhölä ja Pölhölässä hölmöt

Heräsin juuri rentoutuneena pitkiltä yöuniltani rankan työviikon päätteeksi. Keho ei tunnu vieläkään palautuneen edellisen viikon kävelyistä, koska työmatkani on 13 kilometriä. Onhan meillä täällä maalla nämä yhteiskäyttöautot, mutta kun naapurin Tarmolla sattui olemaan aamuvuoroviikko ja hänen työmatkansa on 36 kilometriä. Ymmärrettävästi hän sai auton käyttöönsä koko viikoksi. Tarmo on tunnollinen työntekijä, joka on valittu kertalleen työpaikkansa vuoden työntekijäksi. Nykyisin hänellä on töitä puunjalostusalalla harvakseltaan, valtion hakkuu- ja päästörajoituksista johtuen. Kyllä hän silti ansioituneena työntekijänä viikon pätkän saa käydä tekemässä kerran kuukauteen. Muut heikompitehoiset työntekijät aktioivat itseään päätoimisesti kortistossa.

Minulla on ollut tapana viikonlopun aamuina nautiskella kahvista ja lueskella uutisia rauhassa useista eri lähteistä. Tänään oloni on jotenkin tyhjä, koska kahvi on asetettu väliaikaiseen myyntikieltoon maassamme. Myyntikielto on voimassa toistaiseksi ennen kuin kupillisen kahvia vaatimaa puhtaan veden määrä tuotannossa on saatu rajoitettua puoleen. Muissa Euroopan unionin maissa kahvia vielä kuitenkin myydään ja juodaan kuten ennenkin. Maassamme päätettiin onneksi toimia vastuullisesti ja näyttää kuinka maailma pelastetaan esimerkkiä näyttämällä. Onneksi sentään on vielä teetä ja sitä puhdasta vettä, josta teen voi keittää.

Paperilehteä ei ole ilmestynyt maassamme enää vuosiin. Puuta ei saada hakattua tarpeeksi raaka-aineeksi paperille ja itäinen naapurimmekin on nostanut puun hinnat tasolle, jota kansantaloutemme ei enää kestä. Hakkuurajoituksia on entisestään suunniteltu kiristettäväksi teollisuuden ankarien päästörajoituksien lisäksi, ja nyt lähes kaikki maamme puunjalostusteollisuus on siirtynyt Aasiaan. Sanomalehdistä uutisia ei siis enää lueta.

Onneksi nykyajan informaatioteknologia on siirtänyt median painopisteen internettiin, josta uutistarjontaa löytyy kattavasti. Aurinkokin paistaa tänään sen verran, että paneeleiden tuottamalla energialla pystyisin surffailemaan noin 12 minuuttia. En vain tällä hetkellä harmikseni pääse uutisia lukemaan, koska kannettava tietokoneeni ja älypuhelimeni on poliisilla takavarikoituna rikoksentekovälineenä.

Minua epäillään vihapuheesta, joka johti kotietsintään, koska olin jo vuosia sitten kirjoittanut kärkkään ja satiirisen kirjoituksen erääseen blogipalveluun, jossa maalailin tulevaisuuden uhkakuvia vihapuhumalla. Kirjoitukseni julkaisusta on jo useita vuosia, mutta vihapuhelakia voidaan soveltaa takautuvasti aikaan ennen sen säätämistä. 5G-modeemin silti toistaiseksi jättivät, vaikka turhahan tuo nyt on.

Kun minulla nyt jää paljon ylimääräistä aikaa uutisten seuraamiselta, niin minähän ehdin tänään muiden kylänmiesten mukaan kaatamaan salaa riistaa. Lihaa kun ei saa enää kaupasta ostaa ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi, ja metsästyskin on lailla kielletty luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. Tämä on aiheuttanut hieman salametsästyksen yleistymistä. Onneksi meillä täällä maalla on vielä noin 10% 2020-vuoden hirvikannasta, niin saamme lihaa pöytään ja proteiinia aivoille! Kyllähän minua silti tämä välillä mietityttää, kun molemmin puolin rajaa syödään punaista lihaa kuten ennenkin, ja eläimiäkin löytyy sekä navetoista että luonnosta.

On se silti vaan tärkeää, että meidät tullaan muistamaan kansana joka koki kovat ajat muiden puolesta, ja näytti esimerkkiä urhoollisesti ennen näivettymistään heimoksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Pitää olla äänestämättä niitä jotka vouhkaa ilmastonmuutoksesta

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

No, just noin.
Terveisiä Saarijärvelle, 20 ensimmäistä vuotta siellä kirjoilla olleelta :)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Karrikoitua toki, mutta näyttää tuleva kyllä tuonkaltaiseksi menevän, elleivät äänestäjät mitään ymmärrä.

Ylen ilmastokeskustelukin osoitti hyvin mihin suuntaan meidän maksamamme Ylekin haluaa ohjata suomalaisia äänestäjiä.

Käyttäjän karisalokivi kuva
Kari Salokivi

Näin on. Nyt voi vielä miettiä tulevaisuuden suuntaa ja hintaa jonka olemme valmiita maksamaan esimerkin näyttämisestä. Tarkoituksella toki reilusti kärjisteltyä, mutta eräänlainen skenaario tuokin.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Kertoivat 10 tuhannen tulevaisuuden poliitikon, satraapin, komissaarin ja heidän höynäytetyt kannattajansa marssineet tänään pääkaupungissamme. Kun tuo porukka pääsee valtaan, muuallakin kuin Saarijärvellä kansakunta laitetaan rakastamaan ankeuttajiaan ilman karrikointia.

Käyttäjän karisalokivi kuva
Kari Salokivi

Voi veljet sentään! Ei kuulosta siltä tulevaisuudelta, jota minä olen valmis rakentamaan :)

Onkohan kukaan selvittänyt näiden tämän päiväisten hölmöläismarssien hiilijalanjälkeä? Joku voisi siihen tarttua ja tehdä napakan kirjoituksen.

Tuskin he kaikki olivat kävelleet Helsinkiin marssimaan maailmaa pelaastaakseen, vaikka näkyvyys olisi varmasti ollut suurempaa, jos he edellä mainiten olisivat "marssinsa" toteuttaneet.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Eikös tähän ihmiskarjaan, vaalikarja mukaan luettuna, päde sama kuin muuhunkin karjaan. Karjan määrä pitää sopeuttaa laitumen tuottoon. Jos laitumen tuotto riittää karjan ruokkimiseen, asiat ovat kunnossa. Jos karja syö enemmän kuin laidun tuottaa, sopeuttamiseen on neljä mahdollisuutta. Annoksia täytyy pienentää, laitumen tuottoa täytyy parantaa, syötävää täytyy hankkia muualta tai karjan määrää täytyy vähentää.

Suomi on nyt siinä onellisessa tilanteessa, että laitumen tuotto on runsaat kaksi kertaa täällä käyskentelevän ihmiskarjan kulutuksen suuruinen. Mistään ylilaiduntamisesta täällä siis ei ole kysymys vaan meiltä riittää rehua eli luonnonvaroja muidenkin tarpeeseen.

Maailman mitassa taas ylilaiduntaminen on ongelma ja sen ainoa kestävä ratkaisu on karjan määrän sopeuttaminen laitumen tuottoon eli karjan vähentäminen tai laitumen tuoton kasvattaminen. Vuoden 1960 paikkeilla, kun väkeä oli vajaat puolet nykyisestä, ratkaisuksi valittiin laitumen tuoton kasvattaminen eli vihreä vallankumous eli tehomaatalouden kehittäminen. Se tie näyttää nyt olevan lähes loppuun kuljettu. Jäljellä on siis karjan määrän vähentäminen. Se on hidas ja vaativa tehtävä ellei haluta käyttää kovin tuskallisia keinoja. Siksi se on otettava tosissaan eikä pidä uskotella, että sitä voitaisiin välttää annoksia pienentämällä. Sekin tie on nimittäin hyvin pian kuljettu loppuun ja karjalle käy lopulta kuten hölmöläisen hevoselle. Juuri kun se oppi olemaan syömättä, se kuoli.

Toimituksen poiminnat