karisalokivi

Positiiviset puheenjohtajat eduskuntavaaleissa

Eduskuntavaaleihin on runsas viikko aikaa ja ennakkoäänestys on jo käynnissä. Äänestysaktiivisuus on ollut vilkasta heti vaaliuurnien avautumisesta lähtien. Eduskuntavaalit on nyt läsnä päivittäisessä keskustelussa sekä kaikissa tiedotusvälineissä. Ennakoin näistä vaaleista gallupeiden perusteella kutkuttavan tasaisia ja yllätyksellisiä.

Vaalitaisteluun kuuluu kiivaskin poliittinen peli sisältäen provosoinnin, vähättelyn, haastamisen jne. Poliitikot ovat kuitenkin pohjimmiltaan toisiaan kunnioittavia ihmisiä, jotka tiedostavat, että jokainen poliitikko yrittää vain ajaa omaa asiaansa ja kampanjoida puolueensa tai itsensä puolesta. Valitettavasti tämä ei näytä mahtuvan kaikkien ihmisten ajatusmaailmaan. Jotkut yksilöt ovat valmiita käyttämään jopa väkivaltaa, tai muita häirinnän keinoja, purkaakseen turhautumistaan ja sabotoidakseen poliittisten vastustajien kampanjointia. Tämä on erittäin ankarasti tuomittavaa.

Kaikesta vaalikampanjointiin liittyvästä negatiivisuudesta huolimatta, haluan tehdä poikkeavan kirjoituksen, jossa keskitytään kertomaan pelkästään positiivisia asioita ja mielikuvia puolueiden puheenjohtajista. Ei oteta tällä kertaa kantaa poliittisiin suuntauksiin eikä sisältöihin, vaan kerrotaan puheenjohtajista hyviä asioita ihmisinä, omiin havaintoihini perustuen.

Toivon että kommentointi-osiossa jatketaan samalla linjalla ja täydennetään näkemyksiäni. Jätän pienpuolueet pois, kuten myös RKP:n ja Siniset, koska en omaa heidän puheenjohtajistaan tarpeeksi tietoa muodostaakseni kokonaisuuden kannalta mielikuvaa. Pahoitteluni Sampo Terho ja Anna-Maja Henriksson. Olisi kuitenkin mukavaa lukea heistäkin ja syventää omaa tietämystäni. Moderoin ankaralla kädellä mahdolliset asiattomat ja negatiiviset kirjoittelut tämän kirjoituksen kommenteista. Järjestys on satunnainen.

Pekka Haavisto on erittäin karismaattinen ja hänestä saa kuvan helposti lähestyttävänä ihmisenä. Ajatusleikkinä tilanteessa, jossa pitäisi valita tuomari omaan oikeudenkäyntiin, valitsisin Pekka Haaviston. Se kuvastakoon käsitystäni hänen oikeudenmukaisuudesta ja luotettavuudesta.

Sari Essayah on kuuntelijana ja keskustelijana ihmisläheinen. Hänessä on äitimäistä lempeyttä ja hän perustelee näkemyksensä kattavasti. Erittäin poikkeuksellinen "julkkispoliitikko" siinä mielessä, että vaikka takana on menestyksekäs urheilu-ura, on hänen paikkansa politiikassa ja puolueen puheenjohtajana ansaittu.

Antti Rinne on osoittanut kykynsä sopeutua haastaviin tilanteisiin ja kehittää ominaisuuksiaan. Hänen esiintymisensä  on ottanut isoja harppauksia viime vuosina. Erityisen paljon arvostan hänen nopeaa paluutaan kovien terveydellisten koettelemuksien jälkeen. Toivon Antille vilpittömästi voimia kiihkeimpään loppurutistukseen kampanjoinnissa, sillä hän niitä voimia nyt eniten tarvitsee. Monesti Antti saa myös sympatiapisteitä, kun hän vaikuttaa keskusteluissa hyväntahtoiselta naapurinmieheltä.

Jussi Halla-aho on kuin hajamielisen professorin stereotypia, mutta hyvällä tavalla. Silmien liikkeistä näkee, että vastauksia haetaan monien ulottuvuuksien takaa, ja monesti kysyjä ehtii jo turhautua ennen tyhjentävää huipennusta. Jos vastauksen kuitenkin saa ilman kesketyksiä, ei se yleensä johda jatkokysymyksiin, vaan tekee asian kerralla kysyjälle selväksi. Erittäin taitava keskustelija, jota lienee mahdotonta puhua "pussiin". Jokainen Jussin väite on perusteltavissa hänen seuraavissa lauseissaan.

Petteri Orpo on jokaisen unelmien naapuri. Hänet voisi pyytää säilyttämään vara-avainta, eikä väärinkäytöstä olisi epäilyksiä. Turvallinen ja lempeäkatseinen mies, jota olisi helppoa lähestyä ja pyytää vaikkapa talkoisiin. Rauhallinen keskustelija ja hillitty esiintyjä. Myös perustelut omiin näkemyksiin löytyy tarvittaessa napakasti.

Juha Sipilä on tiukan talouskurin mies. Suuremman yhteisen edun nimissä valmis tekemään kipeitä päätöksiä. Karismaattinen ja rauhallinen esiintyjä. Vaikka hänen kanssaan olisi asioista eri mieltä, on hänen puhettaan silti miellyttävää kuunnella. Perinteinen vahva johtaja, johon on helppo turvautua.

Li Andersson olisi yksi taitavimmista vastustajista väittelyssä. Olen ihaillut hänen keskustelutaitojaan ja äänen painotuksiaan. Hän antaa harvoin mahdollisuutta puhua päälle, tai keskeyttää tökerösti. Raikas tuulahdus politiikan kentällä pirteydellään, osaamisellaan ja kokonaisuuksien hahmottamiskyvyllään. Tekee työtä pyyteettömästi palavalla intohimolla. Nuori ikä ei ole koskaan vähentänyt uskottavuutta. Iloinen.

Kaikille tasapuolisesti onnea ja menestystä tuleviin vaaleihin ja jaksamista loppurutistukseen kampanjoinnissa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat