karisalokivi

Ilmastopakko on todellinen uhka mielenterveydelle

Ilmastonmuutos ja ilmaston lämpeneminen ovat totta. Tämä pystytään tieteellisesti todistamaan. Eri lähteisiin perustuvat tiedot ovat ristiriitaisia sen suhteen, mikä ilmastonmuutoksen aiheuttaa ja mitkä seikat muutokseen vaikuttavat milläkin painoarvolla. Ihmisten teoilla on kuitenkin varmuudella vaikutusta ilmaston lämpenemiseen ja sen etenemisnopeuteen. Tästä peruslähtökohdasta on hyvä aloittaa.

Olin 1990-luvun alussa koulutaipaleeni aloittanut huoleton lapsi. Siihen aikaan liikuttiin paljon luonnossa ja harrastettiin aktiivisesti eri liikuntamuotoja. Huolia ja murheita ei ollut, kunnes otsonikato nousi pääuutislähetyksiin. Siihen aikaan tv-uutisilla oli paljon painoarvoa tiedonvälityksessä, eikä internettiä ollut. Muistan kuinka uutisten jälkeen jäi pelko ponnekaasuista ja maailmanlopusta. En luultavasti ollut ainoa lapsi, jolla heräsi tiedonnälkää ja tarvetta esittää jatkokysymyksiä. Vastauksia oli kuitenkin tarjolla huonosti, eivätkä vanhemmat näyttäneet luopuvan ponnekaasu-hiuslakoistaan.

Selvisin kuitenkin traumatisoitumatta, kiitos rauhoittelevien ja ymmärtävien vanhempien. Nyt tarkasteltuna pahinta olisi ollut, jos vanhemmat olisivat lietsoneet ja maalailleet lisää uhkakuvia. Muistan asian silti vaivanneen pitkään ja valvottaneen iltaisin. Otsonikato-uutiset eivät selvästi olleet sopivia lapsen ajatusmaailmaan, jossa uhkakuvat realisoituvat dramaattisemmin ja vääristyvällä aikajanalla. Silloin sitä oletti kaiken uutisoidun uhan konkretisoituvan lähitulevaisuudessa. Lapsena maailmankuva on vielä keskeneräinen ja hyvin puutteellinen yksilöllisestä kehitysvaiheesta riippuen. Minulle maailmanlopun pelko oli konkreettinen huoli. En tiedä moniko muu samaistuu edellämainittuun kuvailuun.

Takaisin nykyhetkeen. Ilmastonmuutos on tämän hetken suurin ja pelottavin uhkakuva elämällemme medianäkyvyydestä päätellen. Tunnistan samaa maailmanlopun maalailua kuin otsonikadossa aikanaan, mutta huomattavasti suuremmassa mittakaavassa. Median ja tiedonhankinnan kannalta kaikki on kuitenkin toisin. Nykyisin tietoa on helppo hakea internetistä kattavasti muutamassa sekunnissa. Tämä on uhka sekä mahdollisuus lapselle, jolla ei ole vielä kehittynyttä medialukutaitoa tai kykyä tieteellisen tiedon ja valheellisen tiedon erittelemiseksi. Onneksi meillä on hyvinvointivaltiossamme toimiva koululaitos.

Kouluissa aiheeseen on tartuttu lanseeraamalla ilmastonmuutos ilmastopakkona, ainakin osassa kouluissa. Koulujen seinillä roikkuu oppilaiden tekemiä lakanoita, joissa julistetaan viimeistä mahdollisuutta ennen väistämätöntä tuhoa. Aihe on kieltämättä sellainen, että se täytyykin käsitellä kouluissa. Onko kouluissa asiaa osattu käsitellä oikein? Olen kuullut suoraan vanhemmilta, kuinka ahdistuneita ja syyllisyydentuntoisia heidän lapsensa ovat kamppaillessaan voimattomina ilmastonmuutosta vastaan. Onko oikea tapa pysäyttää ilmastonmuutos se, että saadan lapset pelkäämään liioittelemalla ja lietsomalla hysteriaa? Toivottavasti nämä ovat vain yksittäistapauksia. Itse en olisi halunnut otsonikatoa käsiteltävän vastaavalla tavalla omina kouluvuosinani.

Ilmastonmuutos on todellinen ongelma, kuten ilmaisin jo alustuksessa. Korostan kuitenkin, että mielestäni ilmastonmuutosta käytetään nyt häikäilemättä hyväksi vaalikampanjoinnissa tietyn agendan keppihevosena. Lapsilta eikä nuoriltakaan voi olettaa lobbauksen erottamista aidosta huolesta, kun suuri osa aikuisistakaan ei siihen näytä pystyvän.  En hyväksy ilmastopaniikin lietsomista oppilaitoksilta, lasten ja nuorten parissa toimivilta yhteisöiltä, enkä nuorten esikuvina olevilta mediapersoonilta. Vaadin kiihkotonta järjen käyttöä ja harkintaa yleiseen keskusteluun asian tiimoilta.

Ilmastoasioihin voidaan Suomesta käsinkin vaikuttaa, mutta se tapahtuu parhaiten Euroopan unionin johdolla, jolla on yksittäistä Suomea enemmän painoarvoa ilmastopolitiikassa globaalissa mittakaavassa. Suomi ei edelleenkään yksin maailmaa pelasta, eikä tuhoa. Säästetään lasten mielenterveyttä jättämällä heidät aikuisten murheiden ulkopuolelle. Lasten pelottelun on loputtava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

" Ihmisten teoilla on kuitenkin varmuudella vaikutusta ilmaston lämpenemiseen ja sen etenemisnopeuteen."

Siitäkään ei kuitenkaan ole näyttöä todellisuudesta olemassa, että esim. ihmisen aiheuttamilla hiilidioksidipäästöillä olisi uhkaavana pidettävä vaikutus ilmaston lämpenemiseen. Edes siitäkään ei ole todellisuudesta näyttöä olemassa, että hiilidioksin kokonaispäästöt - mistä esim, ihmisperäisten, foossiilisista polttoaineista peräisin oleva osuus on korkeintaan luokkaa 4-5 % - uhkaavaa ilmaston lämpenemistä aiheuttaisivat.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Siitäkään ei kuitenkaan ole näyttöä todellisuudesta olemassa, että esim. ihmisen aiheuttamilla hiilidioksidipäästöillä olisi uhkaavana pidettävä vaikutus ilmaston lämpenemiseen."

Jos lisätyt hiilidioksidit jättää huomioimatta niin nyt pitäisi olla viileämpää kuin edellisellä kerralla auringon aktiivisuuden laskiessa, eli viileämpää kuin 1600-luvun alkupuolella.

Näin ei kuitenkaan ole, joten siitä on vahvaa näyttöä että ihmisen lisäämä hiilidioksidi lämmittänyt paljon.

Unohdat myös sen, että fossiilisista polttoaineista lähtenyt hiilidioksidi on _lisättyä_ hiilidioksidia, sen luontaisen hiilen kierron lisäksi.

Maapallo nyt kuitenkin jäätyisi ilman kasvihuoneilmiötä, ja ihminen on voimistanut sitä 4-5% päästöillään niin, että hiilidioksidipitoisuus on 410ppm. Vertailun vuoksi 1000ppm oli paleoseeniajan pitoisuus.

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

"Maapallo nyt kuitenkin jäätyisi ilman kasvihuoneilmiötä, ja ihminen on voimistanut sitä 4-5% päästöillään niin, että hiilidioksidipitoisuus on 410ppm. Vertailun vuoksi 1000ppm oli paleoseeniajan pitoisuus."

Jo se, että ilman lämpötila kuivilla Afrikan savanneilla päivänaikaisesta runsaan 70 C-asteen lämpötilasta putoaa yön aikanana pakkasen puolelle, osoittaa ilmakehän nykyisen hiilidioksidipitoisuuden havaitsematonta vaikutusta ilmakehän kasvihuonekasuna.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #18

Ei tuo osoita mitään.

Mitä kauemmaksi mennään vesistöistä, sitä vähemmän vesimassojen lämpövaraus vaikuttaa lämpötiloihin.

Käyttäjän karisalokivi kuva
Kari Salokivi

Kiitos kommentistasi ja näkökulmastasi. En tarkoituksella ottanut kantaa ihmisten vaikutukseen ilmaston lämpenemisessä mitattavina yksikköinä, enkä etenemisnopeuteen millään mittarilla. Siihen ei minulla kompetenssi riitä :)

Käyttäjän TapioRantanen kuva
Tapio Rantanen

Aivan sairastahan tämä valtamedian harjoittama pelottelu ja ilmastopropaganda on. Siihen voi vastata lähinnä esittämällä tosiasioita.

Maapallolla on viime puolen miljoonan vuodenaikana esiintynyt n. 100 000 vuotta kestäviä jääkausia ja niiden välissä n. 10 000 vuotta kestäviä lämpimiä jaksoja. Nykyinen lämmin jakso (holoseeni) on kestänyt jo n. 11 600 vuotta, ja uusi jääkausi on taas vääjäämättä edessä lähimpien vuosituhansien aikan.

Tämän holoseenimme aikana maapallon lämpötila on suurimman osan ajasta ollut nykyistä lämpimämpi. Tämä on määritettävissä Grönlannin ja Etelämantereen ikijääkairauksista ja merenpohjien sedimenteistä. Aivan viime vuosituhansina on esiintynyt nykyistä lämpimämpiä jaksoja n. 1 000 - 1 500 vuoden välein. Viimeksi n. 1 000 vuotta sitten, jolloin viikingit asuttivat Grönlantia muutaman vuosisadan ajan viljellen ohraa ja kasvattaen nautakarjaa, kunnes tuli ns. pikku jääkausi.

Pikku jääkauden jälkeen lämpötila on onneksemme taas hiljalleen noussut aivan luonnollisista sykleistä johtuen. Toki 1950-luvulta lähtien ihmiskunnan ilmakehään tuottama hiilidioksidi on saattanut tuoda joitakin asteen kymmenyksiä lisää lämpöä, mutta sen vaikutukset ovat olleet valtaosin ellei peräti yksinomaan positiivisia, mm. maapallo on (satelliittimittausten perusteella) vihertynyt, maa- ja metsätalouden satoisuus on parantunut jne.

Holoseenin lämpövaihtelut eivät selity hiilidioksidilla, jolla ns. kasvihuoneilmiön kautta on lämmittävää vaikutusta. Vaikutuksen määrää on kuitenkin pahasti liioiteltu ilman tieteellistä näyttöä. IPCC tuntuu tyystin vaikenevan viime 10-15 vuoden tutkimustuloksista, jotka viittaavat paljon heidän olettamaansa vähäisempään lämpövaikutukseen/ilmastoherkkyyteen.

Pelottelu jatkuu, koska siitä hyötyvät taloudellisesti eräät tahot ja valtaosa poliitikoista haluaa esiintyä maailman pelastajina, vaikka uhka todellisuudessa on täysin kuvitteellinen. Tutkijat ja journalistit pelaavat mukana, koska heidän rahoituksensa ja työpaikkansa riippuu mantran toistamisesta.

Riippumatonta ajantasaista ilmastotietoa löytyy netistä, esim. www.climate4you.com.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Lapset on nykyään myös hyvä kasvattaa tunnistamaan netissä liikkuva pseudotieteellinen roska. Kaikki aikuiset eivät siihen kykene.

Käyttäjän karisalokivi kuva
Kari Salokivi

Kiitos kattavasta vastauksesta ja mielenkiintoisesta linkistä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Maapallolla on viime puolen miljoonan vuodenaikana esiintynyt n. 100 000 vuotta kestäviä jääkausia ja niiden välissä n. 10 000 vuotta kestäviä lämpimiä jaksoja. Nykyinen lämmin jakso (holoseeni) on kestänyt jo n. 11 600 vuotta, ja uusi jääkausi on taas vääjäämättä edessä lähimpien vuosituhansien aikan."

Se jääkausi oli alkamassa auringon aktiivisuuden laskiessa edellisen kerran muutama sata vuotta sitten.

Nyt auringon aktiivisuus laski taas, kuten tekee aina toistuvin syklein mutta lämpötilat vähintäänkin pysyvät samoina tai nousevat.

Ihmiskunta nähtävästi perui sen jääkauden.

"Tämän holoseenimme aikana maapallon lämpötila on suurimman osan ajasta ollut nykyistä lämpimämpi."

Niin pitikin olla. Jäätiköiden kairauksista nähdään, että interglasiaalien alku on lämpimämpi ja trendi on siitä sitten viilenevä kunnes nyrjähtää taas jääkauteen.

"Toki 1950-luvulta lähtien ihmiskunnan ilmakehään tuottama hiilidioksidi on saattanut tuoda joitakin asteen kymmenyksiä lisää lämpöä, mutta sen vaikutukset ovat olleet valtaosin ellei peräti yksinomaan positiivisia, mm. maapallo on (satelliittimittausten perusteella) vihertynyt, maa- ja metsätalouden satoisuus on parantunut jne."

Globaalin lämpötilan nousu on ihmiskunnalle eduksi lähinnä siihen saakka kunnes ollaan niissä holoseeni huippulämmöissä.

Sen jälkeen ei, koska eliöstö ei ole sopeutunut siihen. Jääkausi kuitenkin se peruslämpötila mihin eliöt sopeutuneet. Ne holoseenin huippulämmöt ovat reilun puolen asteen päässä että sen alapuolella pitäisi pysyä.

"Holoseenin lämpövaihtelut eivät selity hiilidioksidilla, jolla ns. kasvihuoneilmiön kautta on lämmittävää vaikutusta."

Auringon aktiivisuus vaihtelee myös ja planetaariset vaihtelut. Näiden perusteella nyt pitäisi olla viileämpää kuin 1600-luvun alkupuolella. On kuitenkin lämpimämpää ja se selittyy sillä hiilidioksidin hitaasti lämmittävällä vaikutuksella.

"Riippumatonta ajantasaista ilmastotietoa löytyy netistä"

Niin löytyy: https://sohowww.nascom.nasa.gov/sunspots/

Aurinko ei siis ole aktiivinen.

Edellisellä kerralla vastaavalla aktiivisuusjaksolla Lontoosta dokumentointia: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6...

Nykyään: https://media.gettyimages.com/photos/frozen-river-...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Hieman aikaisemmin syntyneet muistavat, että ennen otsonikatoa otsikoissa olivat happosateet (joka muuten molemmat sitten torjuttiin, kiitos päästörajoitusten). Ja sitä ennen ydinsodan uhka.

On ihan hyvä kysymys, miten lapsia voisi suojella 'maailmantuskalta'. Kasvattajien tästä kaiketi pitäisi vastuu ottaa, TV-uutiset ei ole mikään lastenohjelma.

Käyttäjän karisalokivi kuva
Kari Salokivi

Hyviä lisäyksiä ja näkökulmia. Otan kantaa sen verran, ettei kasvattajien - vanhemmat ja opettajat - ainakaan tulisi pahentaa lasten "maailmantuskaa".

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Lapsien kuuluu saada viettää lapsuus, sehän on selvä. Minulla ei ole käsitystä, missä vaiheessa ja millä tavoin koulujen opetussuunnitelmissa käsitellään ilmastonmuutosta. Onko sinulla?

Käyttäjän karisalokivi kuva
Kari Salokivi Vastaus kommenttiin #8

https://openilmasto-opas.fi/ilmastokasvatus/

Ilmastokasvatus opetussuunnitelmissa

Ilmastonmuutos on vuonna 2016 käyttöön tulleissa perusopetuksen opetussuunnitelmissa nostettu suomalaisen kouluopetuksen sisällöllisiin tavoitteisiin ensimmäistä kertaa. Opetussuunnitelmien mukaan perusopetuksen arvopohja perustuu niin sanotulle ekososiaalisen sivistyksen ajatukselle. Ekososiaalisen sivistyksen johtoajatuksena on luoda elämäntapaa ja kulttuuria, joka vaalii ihmisarvon loukkaamattomuutta, ekosysteemien monimuotoisuutta ja uusiutumiskykyä sekä samalla rakentaa osaamispohjaa luonnonvarojen kestävälle käytölle perustuvalle kiertotaloudelle. Ilmastonmuutoksen vakavuuden ymmärtäminen ja sen hillitsemiseen liittyvät taidot ovat keskeinen osa ekososiaalista sivistystä.

Ilmastokasvatuksen ja – koulutuksen näkökulmien vakiinnuttaminen oppilaitoksiin ja korkeakouluopetukseen sekä eri toimijatahojen yhteistyö ovat keskeisiä ilmastokasvatuksen edistämisessä Suomessa. Jo nyt iImastokasvatusta, ympäristökasvatusta ja kestävän kehityksen edistämistyötä tehdään Suomessa melko paljon ja niitä varten on kehitetty useita erilaisia toimintamalleja ja toimijaverkostoja. Toteuttajina ovat olleet kouluopettajien lisäksi kansalaisjärjestöt. Monitieteisen ilmasto-osaamisen siirtyminen ihmisten arkeen, eri aloille, työpaikoille ja tutkimukseen edellyttää ilmastokasvatuksen ja -koulutuksen kehittämistä myös arjen viestinnässä sekä toisen asteen ja korkea-asteen opetuksessa ja koulutuksessa.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #9

Noniin, sieltähän se löytyi.

Sitten vielä tämä:

https://openilmasto-opas.fi/alakoulu/

Poimintoja:

"Lapsille suunnatussa ilmastokasvatuksessa on hyvä kiinnittää huomiota ikäryhmän kykyyn ottaa viestit vastaan."

"Kuuntele lasta"

"Vältä virheellisen tiedon välittämistä"

Tämä perusteella en olisi koulujen kasvatuspuolesta huolissani.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #11

#9:
Luettuani tuon esityksen, minä kyllä aloin tosissani huolestua tuosta kasvatuspuolesta. Eivät nuo liturgiset ilmaukset "kuuntele lasta" ja "Tunteet on syytä ottaa vakavasti, olivat ne millaisia tahansa ja niitä olisi hyvä lähteä myös jollakin tavoin työstämään" mitenkään hälventäneet huolestuneisuutta.

Eivät varsinkaan kun ala-asteelle esitetään, että "Katastrofaalisen ilmastonmuutoksen seuraukset pystytään yhä välttämään" ja "Ympäristöopin aiheiden lisäksi esimerkiksi musiikin tunnilla voidaan pitää levyraatia ympäristöaiheisista lauluista, pyöräretken yhteydessä voidaan puhua liikenteen ympäristövaikutuksista ja äidinkielen tunnilla voidaan lukea ja kirjoittaa ympäristöaiheisia tarinoita, sekä yhdessä kuvataiteen kanssa laatia ilmastoaiheisia vetoomuksia kunnan päättäjille" niin kyllä ne ala-asteikäiset ympäröidään joka käänteessä pelottavilla ilmastonmuutosasioilla.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Ihan tiedoksi että lehmien metaani päästöjä liioiteltu 400%.

Tätä lehmien rikollista toimintaa on ihmetelty myös Aamulehdessä.
"Tuottajien nokkamies ihmettelee: Lehmä on pitänyt meidät hengissä 10 000 vuotta, miten siitä nyt tuli suuri rikollinen?"
https://www.aamulehti.fi/a/ef1609b4-0658-400a-9354...

Lehmät ei 'pierekkään & röyhtäilekään' niin paljon kuin lapsille kerrotaan.

Ihan tutkimustietos asiasta täältä, jos ette usko
https://wattsupwiththat.com/2019/03/30/methane-war...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Sellaisen vaikutelman voi saada, jos tuhlaa aikaansa WUWT roskaan.

Todellisuudessa metaanin lyhyempi kiertoaika verrattuna hiilidioksidiin on ihan yleistietoa, 'tutkimustietos' käsittelee asiaa ilmastopolitiikan näkökulmasta.

https://www.carbonbrief.org/guest-post-a-new-way-t...

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Korostan kuitenkin, että mielestäni ilmastonmuutosta käytetään nyt häikäilemättä hyväksi vaalikampanjoinnissa tietyn agendan keppihevosena.
...................

Kerro lisää tästä "agendasta"?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Agenda vaikuttaisi olevan totuus.

Ja vastustajien alkuperä lähtee hölmölandiasta, Atlantin toiselta puolelta. Mitä myös yhdysvalloiksi kutsutaan.

Vastustajien agenda menee jotenkin niin, että ilmastonmuutosta ei voi myöntää todeksi koska todisteissa näkyy totuus siitä, että maailma onkin yli 6000v ikäinen. Ja sehän ei käy uskovaisille sekopäille mitä jenkkilän väestöstä on peräti 40%.

Porukka joka on niin idioottia että ei tiedä onko ihminen nisäkäs vai ei, pitää ensitöikseen eristää normaaliälyisten keskustelusta pois. Näiltä puuttuu täysin käsityskyky ymmärtää aikajänteitä "10000v" kun harhaisissa kuvitelmissaan vasta 4000v sitten vedenpaisumus laski, laiskiaiset aloittivat pitkän matkansa Etelä-Amerikkaan jostain Lähi-idästä ja egyptiläiset palasivat rakentamaan kesken jääneitä pyramideja

Tähän asiaan hyvä kiinnittää huomiota, että jos argumenteista puuttuu yleissivistävät tiedot mitä tapahtui maailmanhistoriassa yli 6000v sitten, on syytä olettaa että kyseessä on henkilö jolla hissi ei ihan yläkertaan saakka nouse.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Faktan tarkistus:

”China coal use exploding, U.S. leads world in CO2 reductions,”

Ihan käppyröinä (kuvat) mitä tapahtuu hiilen polton kanssa maailmalla nyt ja tulevaisuudessa.
https://wattsupwiththat.com/2019/03/30/china-coal-...

Toimituksen poiminnat